12 Nisan 2014 Cumartesi

BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE/ GRİGORİTY PETROV

Atatürk'ün hayranlıkla okuduğu ve kitabı ders müfredatlarına dahil ettiği bir kitap.Ve de zamanında Kuran-ı Kerimden sonra en çok okunmuş olan bir kitap. O derece önemli bir kitap ne yazık ki ülkemizde bilinmiyor :(

Kitap okumayı yaygınlaştırma adına parklara kitap bırakma kampanyasına bu kitaptan 10 tane alıp katılmıştım. Ancak ilk bıraktığım bankta, kitabı alıp kitabın kapağına bile bakmadan arkaya fırlatan amcadan sonra yerdeki kitabı da alıp vazgeçmiştim. Ve elimdeki kitapları henüz kitabı okumamış arkadaşlarıma hediye etmiştim. Okumasınlar ulan banane :) hayatta da bir daha böyle bir şeye katılmam :(

neyse kitap bu olaydan çok daha önemli. Kitabımız Finlandiya'nın aydınlanma dönemini bir Rus gözüyle anlatılıyor. Halkın nasıl omuz omuza vererek,kültürel, ekonomik bir kalkınmanın nasıl gerçekleştirildiğini görüyoruz.
Hayran olmamak elde değil ve de bizim aydınlanma sürecimize nasıl etkilediğini de farkedeceksiniz. Evet okumanın, kitapların gücünü görüyoruz. Finlandiya gibi elverişsiz doğa koşullarına rağmen ülkelerini nasıl geri kalmışlıktan kurtarıldığını okuyoruz.

Kitapta ayrıca Grigoriy Petrov'un hayak hikayesi de yer alıyor ki onu da es geçmeyin derim. yazar ayrı bir hikaye .

Eğer Türk devrimini de etkilemiş bir aydınlanma hikayesi okumak istyorsanız şiddetle tavsiye ederim.Okuyun ve çevrenize okutun :)
iyi okumalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder